Guide til indretning af små stuer

Her kommer hjælp, tips og vejledning til folk med små stuer, hvor det naturligvis er mere vanskeligt at møblere rummet. Men heldigvis findes der flere gode forslag, der giver god udnyttelse af hver eneste kvadratmeter, så man alligevel kan få plads til mange ting i selv en relativ lille stue på 10-15 kvadratmeter. Det gælder kort sagt om at indrette rummet med møbler og inventar, der især udnytter pladsen langs væggene og pladsen op mod loftet.

 

Fem vigtige tricks til at udnytte stuen optimalt

Man bør så vidt muligt overholde disse 5 forslag til at få mest plads i stuen:

  1. Smid de gamle møbler ud.

Mange slæber rundt på gamle slidte møbler, der udelukkende har lidt affektionsværdi, men som mange i praksis aldrig anvender. Før eller siden bliver man nødt til at indgå et kompromis, og så bør det praktiske vinde over det sentimentale. Man bør sælge eller forære de ting og genstande, som man aldrig anvender, så man kun beholder eller anskaffer sig nye møbler, der passer til netop din stue med hensyn til størrelse og stil.

 

  1. Drop gardinerne.

Både gardiner og persienner kan være hyggelige, men de optager ofte masser af unødvendig plads, så man får en del ekstra plads, hvis man kan leve med lyse og åbne vinduespartier.

 

  1. Anskaf høje møbler.

Man bør ikke anskaffe sig flade og brede møbler såsom en fin skænk eller tv-bænk, da den slags møbler optager alt for meget gulvplads uden at udnytte pladsen godt nok. Et lukket skab eller en høj reol er mere praktisk og giver mere plads til at placere dine ting.

 

  1. Anskaf kombinationsmøbler.

En smart sovesofa kan både anvendes som sofa til gæster om dagen samt som seng om natten, så man kan enten spare en seng eller få en gæsteseng. En god fodskammel til lænestolen kan ofte bruges som siddeplads eller som sofabord, hvis man blot anvender en bakke med tingene på.

 

  1. Udnyt stuens hjørner.

I mange stuer udnyttes hjørnerne ikke, men her kan man anbringe et hjørneskab, en karnap, bænk eller kommode, så denne plads også udnyttes.

 

5 nye tips til at skabe mere plads i stuen

De fem praktiske tips kunne give meget mere plads i stuen, men ved at anvende disse mere psykologiske tips kan man give stuen en mere rummelig virkning.

 

  1. Vælg møbler med smalle ben.

Hvis man vælger sofa, skabe, lænestol, bord og andre møbler med kort afstand mellem benene, så skaber man alligevel en illusion om mere plads i stuen. Rummet vil kunne føles lysere, lettere, mere imødekommende og større.

 

  1. Oplys rummet med lamper.

Mange store stuer har mørke ubelyste områder, så hvis man blot oplyser hele stuen, så virker den større. Man skal helst undgå gulvlamper og holde sig til loftslamper og væglamper.

 

  1. Skab mere luft mellem stuens møbler og vægudsmykning.

Bare ved at flytte billeder, fotografier og anden vægpynt nogle få cm lidt højere op opnår man imponerende virkning, at folks synsvinkel ændres, således rummet virker større.

 

  1. Drop hylderne.

Ligesom gardinerne kan man i mange tilfælde droppe enkeltstående og åbne hylder, der generelt optager meget plads og mest er til pynt.

 

  1. Borde i flere etager.

Mange borde er så smart indrettede, at de kan skubbes ind under hinanden, da de har ben i forskellig højde, hvilket er skabt helt bevidst af samme pladsbesparende årsag. Et kæmpestort sofabord kan nu erstattes af flere mindre borde.