Lys og glæde med imponerende Verner Panton lampe

Lamper er langt fra ens, og der er således stor forskel i både pris, kvalitet og belysningsgraden fra alverdens lamper på markedet. Valget af materialer samt især formgivning og design spiller en meget stor rolle for den samlede bedømmelse af lampen, og gennem tiden har visse danske lampedesignere haft enorm succes med deres udbredelse af lamper i både indland og udland. Danmark kan være stolt af blandt andet disse kendte kunstnere for deres unikke lampedesign:

  • Poul Henningsen
  • Louis Poulsen
  • Arne Jacobsen
  • Verner Panton

I det følgende beskrives lamper fra mesteren Verner Panton, der jo skabte mange forskellige lamper i sin lange karriere.

Designeren Verner Panton

Verner Panton fandt tidligt i livet ud af, at lamper ikke bare skulle udsende et lys, men at kvaliteten og designet spillede en afgørende rolle for lampernes popularitet. En lampe er nemlig ikke bare en brugsgenstand men også et stykke livsstil, et klenodie og en kunstgenstand. På den måde vil man ved køb af en unik Verner Panton lampe kunne få et evigt minde, og selvom en Verner Panton lampe i dag både er sjælden og kostbar, så kan det stadig være en rigtig god investering, da man netop får rigtig meget for pengene.

Man har jo netop brug for en lampe til at klare belysningen i det aktuelle rum, og dels vil man gerne give boligen mere stil, så derfor er en original Verner Panton lampe et glimrende valg, da disse lamper spreder et flot lys på en original måde. Der produceres ikke mange typer lamper i Verner Panton design længere, så derfor er det svært at opdrive de ældre og sjældne lamper, men der findes naturligvis et brugtmarked med antikviteter i butikker samt på nettet såsom den blå avis.

Det bedste sted at finde en Verner Panton lampe er hos Lauritz.com, da dette er et moderne online auktionshus, der netop har specialiseret sig i at sælge værdifulde brugte effekter til hele verden. Her kan man både læse baggrunden om varerne samt eksperternes vurdering af den nuværende værdi, således man har en idé om, hvad den endelig pris måske bliver.

Lamper fra Verner Panton

Verner Panton udviklede forskellige typer af lamper, der både omfatter pendler, standerlamper, væglamper samt bordlamper. Han fandt hurtigt ud af, at det gælder om at få lyset til at reflekteres og brydes, således det ender med at blive afdæmpet og ikke er blændende men sender et flot lys ud i samtlige retninger, hvilket netop giver en god og effektiv belysning.

De fleste kender Koglelampen af Poul Henningsen, og Verner Panton udviklede lignende specielle lamper som eksempelvis Globen, der er en rund glaskugle omkring netop reflekterende plader indeni. Virkningen er flot og elegant, og på den måde kan man tydeligt mærke, man har med en unik kunstgenstand at gøre. Lampen Fun består af runde plader, der hænger i etager rundt omkring pæren, således den er tildækket og ikke blænder. De enkelte plader hænger under hinanden i små runde metalringe, og der er så opnået en flot etageeffekt ved, at pladerne er ophængt i rombe-formation.

Fordelen ved denne type lampe er, at man kan udvide lampen i moduler ophængt i en lang række, således lampen kan anvendes til meget store lokaler alt efter behov. Verner Panton fremstillede også hans kendte spirallamper, som følger samme princip som modellen Fun, idet dens forskellige lange spiraler drejer sig om deres egen akse, hvilket gør lampen til at se levende ud, da lokalet og lyset spejler sig i spiralerne. Han fremstillede også lamperne Panthella og Flowerpot.